Eveneens in 2010 maakt hij zijn debuut bij de Nationale Reisopera met ‘Don Pasquale’ van Gaetano Donizetti waar in 2012 ‘Lucia di Lammermoor’ volgt. Daarna creëert hij ‘L’Adorazione dei Magi’, een voorstelling rond de Drie Koningen, opgebouwd uit teksten en muziek vanaf de vroege middeleeuwen tot nu. Het succes van deze productie resulteert in een wederopname. Daarop volgen de twee bovengenoemde Das Rheingoldprojecten. In 2017 besluit De Nationale Opera om in het kader van Theater na de Dam op 4 mei het werk 'For a Look or a Touch' uit te brengen en zij vraagt Trompert het te regisseren. Deze productie wordt in 2018 hernomen, direct gevolgd door Jan van Gilses magnum opus 'Thijl'.
Het najaar van 2018 staat in het teken van 'Op een brug', een voorstelling met pianist Rik Kuppen en dichteres Myrte Leffring
in het kader van Kuppens nominatie voor de Dutch Classical Talent Award, en 'Fidelio' van Ludwig von Beethoven voor Pacific Opera Victoria.
Met een aantal opvallende projecten heeft hij zijn naam in Nederland gevestigd: Voor de viering van het 25-jarig jubileum van het Festival Oude Muziek in Utrecht regisseerde hij in 2006 het vergeten meesterwerk ‘l’Ipermestra’ van Francesco Cavalli, in 2009 bracht hij ‘Granida’ een muziektheaterwerk van P.C. Hooft uit 1605 op de planken en in 2013 ensceneerde hij Wagners ‘Das Rheingold’ op een enorm binnenvaartschip in het kader van het Rheingold op de Rijn-project.
Voor de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel en de Operadagen Rotterdam regisseert hij in 2010 Christianne Stotijn in ‘Pilgrim at the Gate of Idleness’, een voorstelling op basis van liederen van Brahms en Schönberg.
Wim Trompert studeerde theaterwetenschappen in Utrecht met muziektheater als specialisatie. Van 1992 tot 2004 was hij als assistent-regisseur verbonden aan de Nederlandse Opera waar hij samenwerkte met vooraanstaande regisseurs als Pierre Audi, Jürgen Flimm, Ivo van Hove en Willy Decker.
In 2003 werd Wim Trompert door Pacific Opera Victoria uitgenodigd om in Canada ‘Wozzeck’ van Alban Berg te regisseren. Het was met deze productie, die later ook in de U.S.A. te zien zou zijn, dat de regiecarrière van Wim Trompert een vlucht nam. Hij regisseerde sindsdien in binnen- en buitenland opera’s van onder anderen Strauss, Wagner, Donizetti, Janacek, Cavalli, Mozart, Massenet, Beethoven en Händel, naast eigentijds muziektheater van Heggie, Kleppe en Piazzolla.